Opnieuw is Kuifje te gast in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.
In samenwerking met de Belgische Fondation Hergé organiseert het museum bijna een jaar lang de grote tentoonstelling ‘Met kuifje naar de Inca’s’.
De tentoonstelling is gebaseerd op de albums ‘De zeven kristallen bollen’ en ‘Kuifje en de zonnetempel’. Alles draait in deze albums om de ver- dwenen professor Zonnebloem.
De zoektocht voert naar Peru.
Hier belanden Kuifje en zijn trouwe metgezellen kapitein Haddock en het hondje Bobbie via een geheime doorgang in het eeuwenoude Incarijk.
Tijdens de tentoonstelling volgt u Kuifje en zijn vrienden op hun spannende reis naar Peru, naar het rijk van de inca’s en hun voorgangers.
ONTDEKKINGSTOCHT
Na een filmische introductie op het moderne Peru belandt u in een beginscène uit ‘De zeven kristallen bollen’: de bibliotheek waar de mummie Rascar Capac tijdens een hevig onweer ontsnapt is uit zijn vitrine. Na een zoektocht door de jungle en over de Andes volgt een treinreis naar Macchu Pichu.
U kunt in verschillende zalen uitstappen.
Zo is er de zaal met verhalen en voorwerpen van keramiek en textiel van Chavin, Nasca en Paracas: culturen uit de pre-Inca tijd, waarop de Inca’s zich hebben geïnspireerd.
In een andere ruimte komt u van alles te weten over tijdgenoten van de Inca’s: Chimu, Chachapoyas en Cjancay.

ZONNETEMPEL
De laatste zaal lijkt een uitvergrote driedimensionale tekening uit het album: de tempel van de Inca heerser.
Hier vinden Kuifje en zijn vrienden professor Zonnebloem terug.
Net als in het album kunnen kinderen de zonnetempel binnenduiken.
In de tentoonstelling wisselen originele tekeningen en schetsen uit de albums, foto’s, films, voorwerpen en sfeervolle decors elkaar af.
De voorwerpen komen uit het Rijksmuseum voor Volkenkunde en Belgische collecties.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden Van 24 september 2003 tot en met 29 augustus 2004

Door Redactie