De prijs van het treinkaartje wordt dit jaar zeer waarschijnlijk nog een keer verhoogd.
Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen gezegd.
De vervoerbewijzen zijn aan het begin van het nieuwe jaar gemiddeld 4% duurder geworden.
Het gaat hier om de reguliere tariefstijging die de NS elk jaar mag doorvoeren.
De NS mag de prijzen twee keer per jaar verhogen als een bepaalde punctualiteit is bereikt.
Zodra over een periode van twaalf maanden gemiddeld 84,4 procent van de treinen op tijd heeft gereden, rekent de NS 2,075 procent meer voor een kaartje.
Dat heeft de NS met consumentenorganisaties als Rover en de Consumentenbond afgesproken. ,,Dat percentage gaan we dit jaar zeker halen”, zei de zegsman.

Optimistisch
De NS is optimistisch over de punctualiteit, omdat die de afgelopen jaren een stijgende lijn laat zien.
Reed in 2001 79,9 procent van de treinen volgens de dienstregeling, afgelopen jaar was dat 83,1 procent. Daar komt bij dat ook in 2004 de NS veel nieuwe treinen zal inzetten, die minder vaak defect raken dan het oud materieel.
Ook verwacht de vervoerder aankomende herfst minder last van gladde sporen te hebben door allerlei maatregelen die dan hun vruchten zullen afwerpen.
De NS kan niet zeggen wanneer 84,4 procent van de treinen op tijd zal rijden. ,,Het gebeurt in de loop van het jaar”, aldus de zegsman.
De onderneming heeft volgens hem wel enige tijd nodig om de tariefsverhoging in alle systemen in te voeren. ,,Als we op een dag de punctualiteit halen, betekent dat niet dat de volgende dag de kaartjes gelijk duurder zijn.”
De NS zegt de extra inkomsten hard nodig te hebben.
De onderneming lijdt al lange tijd verlies op het reizigersvervoer.

Door Redactie