Zes gemeenten gaan binnenkort paspoorten en identiteitsbewijzen uitgeven waarin een scan van het gezicht, een oog en een vinger is opgenomen
. Daarmee moet paspoortfraude beter kunnen worden bestreden.
Aanvragers van een reisdocument in een van de gemeenten kunnen vrijwillig aan de proef meedoen. Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) overlegt nog met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waar de proef wordt gehouden.
Het tweede kabinet-Kok besloot in april 2002 al biometrische gegevens op te nemen in paspoorten.
Ook de Europese Commissie wil in 2004 in visa en verblijfsvergunningen digitale irisscans en vingerafdrukken invoeren.
Standaardkenmerk De gelaatsscan die De Graaf nu laat testen is wat anders dan de irisscan.
Met proeven met die irisscan is ook de luchthaven Schiphol al vergevorderd.
De gelaatsscan waarborgt volgens De Graaf het beste dat de Nederlandse reisdocumenten voldoen aan de internationale standaarden.
De International Civil Aviation Organisation (ICAO) heeft op 28 mei 2003 de gelaatsherkenning aangewezen als standaardkenmerk voor internationaal gebruik om grenspassages te vergemakkelijken en te versnellen.
Verder heeft De Graaf laten onderzoeken welk biometrisch kenmerk het geschiktst is om identiteitsfraude te bestrijden door mensen die lijken op iemand anders van wie een foto in het paspoort staat.
Het onderzoek toont aan dat niet gelaatsherkenning, maar de vingerscan het geschiktst is om de identiteit van personen vast te stellen en identiteitsfraude beter op te sporen.
Invoering Na afloop van de zes maanden durende proef bekijkt minister De Graaf of de kenmerken kunnen worden ingevoerd voor alle nieuwe paspoorten.

Door Redactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.