Zaterdag 18 juni aanstaande, aanvang 17.00 uur, wordt in de Grote Kerk aan de Bossche Kerkstraat, de cantate 39 “Brich dem Hungrigen dein Brot” van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. In het Nederlands vertaald luidt de eerste  regel van deze cantate: “Breek voor de hongerige uw brood en neem in huis wie in ellende zit”.

Ten onrechte werd deze cantate in het verleden ook wel “Vluchtelingencantate” genoemd en zou geschreven zijn in verband met de Salzburger emigranten. Vluchtelingen die omwille van hun (Lutherse) geloof in 1732 uit het Oostenrijkse Prinsaartsbisdom Salzburg verdreven werden. Maar uit onderzoek blijkt dat Bach de cantate pas geschreven heeft in 1726.  De “Vluchtelingencantate” is in deze tijd actueler dan ooit.

De uitvoering wordt traditioneel verzorgd door het Bach Collegium ’s-Hertogenbosch onder artistieke leiding van Jeroen Felix. Het Internationaal Vocalisten Concours selecteerde voor deze middag de solisten: Aditi Smeets (sopraan),  Florieke Beelen (mezzosopraan) en Alexander de Jong (bariton). Jamie de Groei opent en sluit de uitvoering af met twee werken van Bach op het monumentale Bätz-orgel. Oud-wethouder van ’s-Hertogenbosch Bart Eigeman zal op gepaste wijze de cantate inleiden.

Entree €  10,-.

Info en kaartverkoop: www.bachopzaterdag.nl

 

Door Redactie