Luchtvervuiling in Brabant zorgt voor veel schade aan de gezondheid zoals astma, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Hoewel de lucht afgelopen jaren steeds verder verbetert woont niemand in Brabant op een plek met gezonde lucht. Er zijn meer maatregelen nodig om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, concluderen de Brabantse GGD’en. Zo kunnen gemeenten meedoen aan het Schone Lucht Akkoord.

Bijna een jaar korter leven door luchtvervuiling

De Brabantse GGD’en onderzochten de luchtkwaliteit in Brabant. Ze keken daarvoor naar de luchtkwaliteit in 2019 – de meest recente, beschikbare gegevens. De GGD’en berekenden dat inwoners van Brabant gemiddeld 358 dagen korter leven door de luchtvervuiling. Bij 1 op de 5 kinderen is luchtvervuiling de oorzaak van hun astma. Ruim 1 op de 5 volwassenen (40-plussers) heeft een hartvaatziekte door luchtvervuiling.

Wegverkeer, houtstook en landbouw grote bronnen van luchtvervuiling

In Brabant wordt op geen enkel woonadres voldaan aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De luchtkwaliteit verschilt binnen de provincie. Zo is de luchtkwaliteit in Oost- en Zuidoost-Brabant het slechtst. Ook de bronnen van luchtvervuiling verschillen. In alle regio’s is wegverkeer de grootste bron van luchtvervuiling. In Noordoost- en Zuidoost-Brabant is landbouw een grote bron. Houtstook is in de provincie Noord-Brabant ook een belangrijke bron van luchtvervuiling.

Inwoners kunnen bijdragen aan gezonde lucht

Ook inwoners van Noord-Brabant kunnen een steentje bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Laat de open haard of vuurkorf uit en reis meer met de fiets of lopend in plaats van met de auto. De GGD geeft informatie over wat je zelf kunt doen voor een schone lucht op de website www.ggdleefomgeving.nl/lucht.

 

Door Redactie