Het heeft de gemoederen binnen het toneelgezelschap aardig bezig gehouden. Een domineesdochter die in 1776 in het Brabantse Lith werd geboren en -wat schimmig- door het leven ging als Elselina Versfelt, mevrouw Ringeling, Madame Moreau, Baronne van Ayl – de Jongh, Ida Saint Elme en waarschijnlijk nog veel meer namen, want ze beweerde dat haar vader de Hongaarse graaf ‘Leopold Ferdinand graaf de Tolstoy’ heette. Was Elselina – alias Madame Saint Elme – een puur geëmancipeerde vrouw avant la lettre, was ze onzeker over haar genderidentiteit óf rolde ze gewoon van het ene in het andere avontuur als maîtresse van hooggeplaatste generaals in het leger van Napoleon?

Hoe Theater Dankzij De Dijken de domineesdochter portretteert is te zien in de zes voorstellingen eind juni in Lith in het tijdelijk tenttheater aan de Maas. Omdat Madame Saint Elme toch een wat schimmige vrouw is hebben we stukjes schaduwspel in de voorstelling verwerkt. Dat werkt heel bijzonder. En de jongste Elselina wordt vertolkt door het natuurtalentje Zoey Noot. Zij gaat alle harten stelen.

Naar aanleiding van de voorstellingen heeft ook Bibliotheek Oss-Lith zich verdiept in de geschiedenis van de domineesdochter. Van 7 juni tot en met 19 juli is in de bibliotheek van Oss en Lith een kleine expositie te zien over Elselina en de – Napoleontische – tijd waarin zij leefde. De presentatie is te zien tijdens de openingstijden van de Bieb.

 

Voorstelling Madame Saint Elme  |  Door Theater Dankzij De Dijken

Regie en script Ans Jager  |   Muzikaal leider Marty van der Staak

23, 24, 25, 30 juni en 1, 2 juli 2022  |  Aanvang 20.15uur

Locatie: Tenttheater nabij Prinses Màximasluizen

Parkeeradres: Sluismeester 1 5397 EC Lith

Reserveren: www.theaterdankzijdedijken.nl

 

Door Redactie