Een week lang volle tribunes, schitterend weer, een enthousiast publiek en spel van topniveau.     
Het EK Petanque op de Parade in ‘s-Hertogenbosch was pure promotie voor de sport.
Anders dan gebruikelijk bij petanque streek het toernooi neer midden in een binnenstad.
Los van de échte volgers van de sport werd zo ook een geheel nieuwe groep geïnteresseerden bereikt.
De CEP Europese Kampioenschappen werden georganiseerd door sportevenementenbureau Team TOC in samenwerking met de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), gemeente ‘s-Hertogenbosch, BrabantSport en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Op het beroemde Bossche plein naast de Sint-Janskathedraal speelden de beste spelers van Europa op 26 overdekte petanque-banen en in een stadion met bijna negenhonderd zitplaatsen om de Europese titels in vijf verschillende categorieën: singles (man & vrouw), doubles (man & vrouw) en doubles mix (man / vrouw).

  • Winnaar singles mannen: Italië
  • Winnaar singles vrouwen: Spanje
  • Winnaars doubles mannen: Italië
  • Winnaars doubles vrouwen: Monaco
  • Winnaars doubles mixed: Frankrijk

Nederlands Team

De Nederlandse selectie presteerde zonder uitzondering boven verwachting. Ze hielden zeer verdienstelijk stand tegen toplanden als Italië, Zwitserland en Spanje.
Anette Boluijt en Joey van Doorn wisten in de mixed doubles het brons te veroveren, evenals Josefien Koogje en Kees Koogje in hun singles.
Een unicum, want nooit eerder viel Nederland op maar liefst drie van de vijf onderdelen in de prijzen tijdens een continentaal toernooi.

50 jaar NJBB

De Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) bestaat dit jaar exact vijftig jaar.
Voor de bond was het EK dan ook een perfecte manier om dit feestje met zo veel mogelijk mensen te vieren en de sport zo breed mogelijk te promoten.

 

 

Door Redactie