Leren over gezond en duurzaam eten begint in de klas
Op 16, 17 en 18 juni vindt de zesde landelijke editie plaats van Kok in de Klas. Tijdens dit unieke evenement verzorgen koks een interactieve kookles in de klas op basisscholen en in het speciaal onderwijs. In Brabant steken meer dan 900 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 de handen uit de mouwen.
Kookles in Rosmalen
Er wordt in 41 Brabantse klassen door 916 leerlingen gekookt. Als journalist bent u van harte welkom bij EC ’t Sparrenbos in Rosmalen om opnames te maken, leerlingen en koks te spreken en de sfeer van het klaslokaal te proeven. Hier gaat kookcoach Marian van Ewijk op woensdagochtend 18 juni met de leerlingen aan de slag.
Wat maakt Kok in de Klas bijzonder?
Onder begeleiding van een enthousiaste kok duiken de leerlingen in de wereld van koken. Ze ontdekken verschillende ingrediënten en leren stap voor stap hoe je daar een heerlijk en gezond gerecht van maakt. Zelf groenten snijden en raspen, een eitje breken, mengen, garneren en natuurlijk: bakken maar! Dit jaar maken ze de ‘Buitengewone Bonenburger’ – een lekkere burger ontwikkeld samen met chef-kok en kookboekenschrijver Ramon Beuk. Als alles klaar is, mogen de leerlingen natuurlijk lekker proeven van wat ze zelf gemaakt hebben. Zo ontdekken ze hoe leuk én lekker het is om zelf iets gezonds op tafel te zetten.
Waarom is koken met kinderen belangrijk?
Nederland kan in 2050 ongeveer 20% minder nieuwe gevallen van diabetes, coronaire hartziekten en beroertes tellen als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks twee stuks fruit eten en als ze bewerkt vlees, zoals worst en hamburgers, laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Uit de Eiwitmonitor 2024 blijkt ook dat consumenten wel meer willen koken met gezonde eiwitbronnen zoals noten en peulvruchten, maar dit nog niet doen, omdat ze het niet gewend zijn en niet goed weten hoe ze er (lekker) mee kunnen koken.
Over Kok in de Klas en Smaaklessen
Kok in de Klas is onderdeel van Smaaklessen, een erkend lesprogramma dat kinderen op een speelse en ervaringsgerichte manier leert over smaak, gezondheid, voedselkeuzes, de herkomst van voedsel en koken. Het beleven van voedsel staat in de lessen centraal. Het evenement ‘Kok in de Klas’ is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform: een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research coördineert het platform. Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit.