Het water van onze rioolwaterzuiveringen stroomt straks niet enkel meer via beken naar de Maas. Als het aan ons ligt, wordt het ook ingezet om grondwater aan te vullen én aangeboden aan de landbouw en industrie. Dat staat in onze nieuwe afvalwaterstrategie. ,,We verwachten 30 miljard liter per jaar aan te kunnen bieden. Wie wil?”
We komen met een nieuwe afvalwaterstrategie, omdat het schoonmaken van rioolwater steeds moeilijker wordt én water tegelijkertijd schaarser wordt. Vroeger was de riolering vooral bedoeld voor huishoudelijk afvalwater. Oftewel: water dat thuis door het doucheputje en de wc stroomt. Tegenwoordig lozen ook tienduizenden bedrijven hun afvalwater op het riool en stroomt er veel regenwater in. Al dat water komt uiteindelijk terecht bij een rioolwaterzuivering, waar het zo goed mogelijk wordt schoongemaakt en wordt teruggegeven aan de natuur.
Op korte termijn zetten we in op het verdergaand verwijderen van nutriënten en medicijnresten uit afvalwater door extra te zuiveren op alle zeven rioolwaterzuiveringen.
Daarna willen we zo’n 30 procent van het kostbare schoongemaakte zoete water nóg verder zuiveren, zodat het kan worden ingezet als bron voor de aanvulling van grondwater en als lokaal proceswater voor landbouw en industrie. Dit helpt de gevolgen van de toenemende droge zomers aan te pakken. In pilots wordt gekeken hoe dat vorm krijgt.
De zuiveringsinstallaties worden zo echte waterfabrieken, waarbij op termijn zelfs gestreefd wordt naar drinkwaterkwaliteit. We investeren in een circulaire waterketen, waarbij we kostbaar gezuiverd water niet lozen, maar juist inzetten voor ons verdrogende gebied. Water wordt namelijk steeds schaarser. Ons aanbod is 30 miljard liter per jaar oftewel 200 miljoen badkuipen vol: wie heeft interesse?