Zandhazendurp van toen ….. (deel 5)

Januari 1981; aan de vooravond van carnaval organiseert Zandhazendurp de Zuid-Nederlandse kampioenschappen tonproaten.
Een volle zaal, een enthousiast publiek, volop leut,kortom een zeer geslaagde avond die jaren later nog steeds wordt georganiseerd.
Een nieuw seizoen, een nieuwe prins.
Na vier jaar draagt Friso dun Urste de scepter over aan Prins Mart d’n Derde (Mart van de Kroft).
Jos de Letter stopt als ceremoniemeester en draagt zijn taak over aan Henk van Beers, toen nog docent op huishoudschool De Bron, nu burgemeester van Roermond.
Het was Prins Mart d’n Derde die de dansmariekes als eerste de parels op de steek van de prins noemde en niet onder stoelen of banken stak dat hij zijn pareltjes een warm hart toedroeg.
Het muzikale leiderschap bij De Hofkapel is ondertussen in handen van Toon Kerkhof en  vervolgens vindt er in De Kentering een groots dansmariekestournooi plaats.
De altijd vrolijke Prins Mart d’n Derde blijft 2 jaar prins en draagt vervolgens zijn taak over aan Ton Putman die eerst 2 jaar als zijn adjudant gefungeerd heeft.
Seizoen 1984-1985 met Prins Antoinius d’n Urste is begonnen met aan zijn rechterhand adjudant Aad Balm.
Een grote wijziging bij de jeugdraad van XI, voortaan worden er ook meisjes toegelaten, en dat brengt met zich mee dat Zandhazendurp voor het eerst in de geschiedenis een jeugdprinses heeft, haar naam Prinses Sabine d’n Urste.
De dansmariekes presteren goed op de buitendorpse tournooien en slepen diverse prijzen meer terug naar Zandhazendurp
De diverse commissie’s organiseren de grootste evenementen zoals nog steeds uitverkochte zittingsavonden, tonproat kampioenschappen en ook de optocht trekt wederom door de straten van Zandhazendurp.
Zandhazendurp viert zijn 20e carnaval met jeugdprins Martinus dun Urste.
En Hofkapel De Zandhazen staat ondertussen onder de muzikale leiding van Theo Veekens.